Närbild på ung kvinna. Illustration till Gestagenmetoder

Gestagenmetoder

Minipiller, akut p-piller, p-spruta, p-stav, p-ring och hormonspiral innehåller endast gestagent hormon. Gestagenet påverkar sekretet i livmoderhalsen så att det blir ogenomträngligt för spermier och gör livmoderslemhinnan oemottaglig för ett befruktat ägg. Högre doser av gestagen hämmar även ägglossningen.(1)

En gestagenmetod kan vara lämplig för dig som inte bör använda östrogen, t.ex. på grund av ökad risk för blodpropp. Typen av gestagen varierar i olika preventivmedel, vilket kan ha betydelse för t.ex. uppkomsten av biverkningar som akne och humörsvängningar1.

Lågdoserade (minipiller) och mellandoserade gestagenpiller (1)

Minipiller är säkra under förutsättning att man tar dem vid samma tidpunkt varje dag. Glömskemarginalen är liten, 3 timmar, vilket kan jämföras med 36 timmar för kombinerade p-piller. Minipillret används ofta av kvinnor som har lägre fertilitet, t.ex. på grund av att de ammar.

Mellandoserade gestagenpiller innehåller en högre dos gestagen, vilket innebär en högre säkerhet mot oönskade graviditeter och en större glömskemarginal (12 timmar).

P-sprutan

P-sprutan har högst effektivitet bland alla preventivmedel. Det är en gestageninjektion som tas var tredje månad. P-sprutan ger en fullständig hämning av ägglossningen, vilket innebär att mensblödningarna upphör. P-sprutan kan vara lämplig för dig som behöver ett säkert preventivmedel samtidigt som du vill slippa tänka på att ta ett piller varje dag. P-sprutan rekommenderas inte till kvinnor under 19 år på grund av en minskning av benmassa som dock återgår till normal nivå efter avslutad behandling.

Hormonspiral

Hormonspiralen fungerar som en vanlig spiral men utsöndrar också gestagen, vilket gör att fertiliseringen förhindras ytterligare. Hormonspiralen byts vart femte år. Spiralanvändning ökar risken för sexuellt överförbara infektioner och rekommenderas därför bara till kvinnor som lever i en fast relation. Till skillnad från en vanlig kopparspiral minskar hormonspiralen mensen och eventuella menssmärtor.

P-stav

P-staven är ett gestagenimplantat med hög effektivitet som sätts in under överhudsfettet i armen. Verkningstiden varierar mellan tre och fem år.

Akut p-piller

Akut p-piller kan förhindra att graviditet uppstår efter oskyddat samlag. Det kan köpas receptfritt på apotek och ska tas så snart som möjligt efter oskyddat sex.

Gestagenmetoder (1)

Fördelar
• Tycks inte öka risken för blodpropp, hjärtkärlsjukdom eller cancer
• Mensblödningarna minskar och därmed även risken för järnbrist
• Kan användas under amningsperioden
• Kan ge blödningsfrihet

Nackdelar
• Kan ge oregelbundna blödningar
• Kan ge androgena biverkningar, t.ex. akne
• Ökad risk för godartade spontanläkande cystor i äggstockarna

Vanliga biverkningar
• Förändrat blödningsmönster
• Huvudvärk, illamående
• Akne, viktuppgång, humörförändringar

Referenser:
1. Information från Läkemedelsverket 7:2005. Behandlingsrekommendation. Antikonception.
2. www.fass.se