Att sluta röka hjälper dig på så många sätt

Som rökare inser du troligtvis redan att rökning är en ovana som utsätter dig för fara. Studier har visat att rökning inte bara orsakar lungcancer, utan även till många andra hälsoproblem, inklusive andfåddhet, hjärtsjukdomar och andra cancerformer.

Än värre, det kan även påverka hälsan på dina närstående. Dina vänner och din familj kan få sin hälsa försämrad av rökning, passiv rökning, även om de själva inte är rökare. Nu för tiden tycker du nog att det är svårare än någonsin att röka på allmänna platser – på jobbet, på bussen eller tåget. Med allt detta i åtanke är vi ganska säkra på att dinarökvanor redan håller på att begränsa ditt liv.

Att sluta röka ger omedelbara fördelar

Oavsett hur länge du har rökt, eller hur många cigaretter du rökt, varje dag har du en enorm fördel av att sluta röka. Hur otroligt det än låter så bör du känna av fördelarna av att sluta röka inom några minuter. Andra fördelar kommer inte att märkas förrän efter ett par timmar och ju längre du förblir rökfri, ju bättre blir din hälsa – dag för dag, år efter år. Många före detta rökare uppnår samma goda hälsa som de som aldrig har rökt. Bara detta är en enormt stark anledning till att sluta röka – men det finns fler goda nyheter. Din hälsa kanske är din största anledning till att sluta, men det finns andra värdefulla fördelar med att sluta röka. 

Har du tänkt på din ekonomi den senaste tiden? Gör en egen beräkning över hur mycket dina tobaksvanor kostar och vad du kunde göra med de pengarna istället! Det kommer att ske stora förändringar med din livsstil också. Rökning påverkar ditt luktsinne, så du inser troligtvis inte hur mycket dina kläder, ditt hår och din andedräkt kan lukta unken rök. När du slutar kan du njuta av att veta att dina kläder inte längre luktar cigarettrök. Med tiden kommer du att se friskare ut och känna dig mer hälsosam. Du kanske även har mer pengar till att göra några extra saker för dig själv och din familj. Att sluta röka är nästan säkert en av de svåraste utmaningarna du någonsin kommer att stöta på. Nikotin är en högst beroendeframkallande substans. Rökningen kan vara både behaglig och svår att bryta. Att ge upp en ovana som du har haft under stor del av ditt liv kräver viljekraft och hängivenhet.