Ekonomi

Tobakens pris

Rökning  kan påverka ditt bankkonto väldigt hårt – precis som din hälsa. Till slut kan rökningen kosta dig en för tidig död. Om man ser det rent ekonomiskt, kommer du snart önska att du hade slutat för länge sen. Kostnader varierar mellan märken och, självklart, beroende på hur mycket du röker. Men om vi säger att ett paket cigaretter kostar 45 kr och du röker ett paket om dagen – då eskalerar kostnaderna till en hisnande nivå. För närvarande kommer en rökare som röker 20 cigaretter om dagen lägga ungefär 16 500 kr per år på tobak!

Tobak kostar en hel del*

Per dag

45 kr

Per vecka

315 kr

Per månad

1 260 kr

Per år

16 500 kr

Per 10 år

165 000kr

Per 20 år

330 000 kr

* Förutsätter ett paket per dag för 45 kr

Dessa siffror är säkert tillräckligt för att du skall börja fundera. Det är pengar som du kunde spendera på annat. Stanna upp för ett ögonblick och tänk på hur mycket pengar som du formligen eldar upp – och vad mycket roligt du kunde göra istället.

Andra ekonomiska fördelar du kan räkna med

Bäst av allt är att du får välja vad du spenderar alla de bortkastade pengarna på, från att skämma bort dem du älskar, en bättre semester varje år, till långsiktigt sparande. Att sluta röka kan göra en otrolig skillnad – totalt sett så blir det det bästa beslutet du någonsin kommer att göra.

Att sluta röka är en sparplan i världsklass

Här får du ett smakprov på vad ditt Dagboken kan hjälpa dig med att spara – och spendera.

  • Spara tusentals, kanske tiotusentals kronor, att spendera på det du själv gillar, inte på ett livshotande beroende som du kanske inte längre tycker om
  • Njut av ett längre liv – och förvänta dig även att få njuta av din pension under en längre tid