Du har fått stöd hela vägen

Du har blivit av med några gamla vanor…

…och på vägen har du utvecklat några nya. Vanor är en form av beteende som gör livet enklare. Vårt vardagliga liv är fullt av gamla vanor och ibland kan vi inte ens komma ihåg hur eller varför de etablerades. Andra kan kräva en massa möda, som att lära sig att köra bil. Rökning är en av dessa vanor som du fått lära dig. Du kanske kämpade med det från början – många rökare gör det. Det smakade äckligt och det gjorde dig troligen illamående. Men det tog inte lång tid innan vanan hade etablerat sig, men som vi vet, så tog den lång tid att bli av med. Men du klarade av det på egen hand. Alla de saker som du brukade göra med en cigarett i din hand eller en under läppen gör du nu utan cigaretter – som att dricka en kopp te, kaffe eller en öl, prata i telefon, slappna av efter maten eller ta en paus på jobbet.

Stöd

Idag skall vi tala lite om några av de andra personerna som har varit viktiga i ditt försök att sluta röka
– familj, vänner och kanske kollegor. Du har varit stark när du klarat av att hålla dig tobaksfri, så det är viktigt att du fortsätter det goda arbetet. I början var alla på din sida, men nu klarar du dig så bra och en eller ett par små farosignaler kan då smyga sig in i ditt liv. Tänder dina vänner cigaretter nära dig? Ställde din partner ett askfat på soffbordet? Vid detta laget är personerna i ditt liv vana vid att du är en före detta rökare. De kanske blir lite slarviga. Om du fortfarande kämpar mot impulser och frestelser, påminn dem om att du fortfarande behöver deras stöd under de närmaste veckorna eller månaderna. Om de verkligen bryr sig om dig, så ställer de gärna upp för dig. Hur är det med dina sluta-kamrater? Ställer de fortfarande upp för dig? Om du fortfarande behöver några kompisar så kanske det är dags att leta efter nya och ge de gamla en paus. 

Kom ihåg att du inte är ensam. Gör allt du kan för att fortsätta få stöd. Om du inte får det stöd du behöver från andra, kan du alltid fråga din läkare eller tobaksavvänjare för mer råd och information.