Känn kraften i dina lungor

Komma igång

Nu när du har slutat med tobak mår du bättre i allmänhet – du andas lugnare, hostar mindre och känner att du har lite mer luft och energi för att klara av vardagen. Detta är tecken och symtom på att din kropp är starkare och har gjort sig av med många av tobakens alla skadliga effekter. Vi har ofta frågat dig vad du gör med all den där extra energin. Och idag är inget undantag! Har du varit fysiskt aktiv? Det är möjligt att din läkare, vid ditt senaste besök, uppmuntrade dig att bli mer aktiv. Om din läkare avrådde dig från motion av medicinska skäl eller hälsoskäl bör du konsultera läkaren innan du påbörjar någon aktivitet. Om du under en aktivitet skulle känna dig obekväm eller orolig, avbryt och konsultera en läkare.

Lungkraft

Ta ett djupt andetag. Ta ytterligare ett. Hur känns det? Det fanns en tid då du skulle ha hostat vid det här laget! De andetag du just tog är antagligen de djupaste andetag du har tagit sedan du slutade röka. Och de andetag du tar imorgon kanske är ännu djupare. Dag efter dag, månad efter månad, kommer musklerna i ditt bröst att återhämta sig efter år av cigarettförgiftning. Du blir starkare för varje dag. Dina lungor är som supereffektiva blåsbälgar och musklerna i ditt bröst och diafragma gör att bälgarna fortsätter fungera lika regelbundet som ett urverk.

Att sluta röka förbättrar dina lungor på många sätt:

  • Dina luftvägar slappnar av, din lungkapacitet ökar och andningen blir lugnare
     
  • Din blodcirkulation förbättras, och pumpar syrerikt blod i hela din kropp
     
  • De små cilierna i dina luftvägar växer tillbaka – din kropps reningssystem är nu i full gång igen
     
  • Hostning, trötthet och andfåddhet minskar. Dina allmänna energinivåer ökar och ökar

Det bästa av allt är att din risk att få lungcancer sjunker för varje dag.

Under ditt tidigare liv som rökare hade du orsakat din kropp så mycket skada att du troligen tyckte det var svårt att motionera. Nu är läget helt annorlunda. Nu kanske du inte inser hur mycket din form har förbättrats och vad din kropp verkligen klarar av. Du har så mycket mer tid och energi nu. Nu kan du verkligen ta reda på skillnaden mellan att vara vid liv och att leva!