Det är otroligt hur din kropp återhämtar sig

Hur gammal är en rökare?

Det kanske låter som en dum fråga, men… tro det eller ej, rökare ser äldre ut än deras födelsedata antyder – i genomsnitt 2,1 år äldre. Detta betyder att unga rökare kanske kan se äldre ut än den biologiska ålder de verkligen har. Vad beror detta på? Det har att göra med cellbiologi. Som du kanske vet består din kropp av miljontals levande celler – var och en med sitt speciella arbete att utföra. Var och en av dessa celler i din kropp delar sig hela tiden så att din kropp ständigt förnyas. Däremot kan celler inte fortsätta att dela sig för all framtid. Efter en viss tid slutar de att dela sig och dör.

Ny forskning har visat att rökning förkortar den tid som cellerna kan dela och förnya sig på. Detta betyder att en rökares kropp åldras snabbare. Detta påverkar alla cellerna i kroppen: i hjärnan, hjärtat, lungorna, huden och skelettet. Men nu har du slutat – det är dags att ge tillbaka. Du har inte bara stoppat upp den snabbt tickande åldersklockan, din kropp har även kapacitet att läka de skador som redan uppstått. Särskilt din hud kan förnya sig utan de farliga gifterna i cigarettröken. Finns det en bättre anledning än så för att fortsätta att vara rökfri?

Känner du dig lite trött?

Det är du definitivt inte ensam om! Om det är till någon tröst så är det så att de flesta personer som går igenom en svår beteendeförändring som att sluta röka, tröttnar på hela processen vid ett visst skede. Det är alltså inte bristande drivkraft och beslutsamhet från din sida – utan mänsklig biologi. Just nu är du en bra bit på vägen mot att sluta röka – men yttre och oväntade händelser kan fortfarande göra dig sårbar. Något som gör dig extra trött, stressad eller att du känner dig nere. En sen kväll på jobbet, en oväntad räkning – det kan vara vad som helst. Så vad kan du göra för att undvika det?

Först och främst kan du tänka på ett tillfälle då allt var bra, istället för denna ”farozon”. Då kan du påminna dig själv om att ifall du känner dig trött eller stressad, så har det inget att göra med din viljekraft eller att du inte är stark nog. Det är en fullständigt normal reaktion. Du behöver tänka på hur och varför det blev så här – och använda kraften av positivt tänkande för att återhämta dig. Kom ihåg att sluta med tobak, med eller utan behandling, kan ge upphov till många olika symtom. De kan omfatta humörsvängningar (exempelvis trötthetskänslor som vi har talat om här). Rådgör alltid med din läkare om du på något sätt skulle vara bekymrad över din hälsa.