Du har förmågan att fortsätta ha makten i ditt liv

Äntligen färdig! Välkommen till sista veckan med Dagboken

Du klarade det! Du har klarat dig till mållinjen. Du känner kanske att du kommit hit en gång tidigare när du kom till slutet av Sluta-fasen? Sanningen är att du gjorde det – men vi har repeterat några värdefulla lektioner under de senaste veckorna och vi är säkra på att du känt nyttan av det. Du behöver dock inte oss längre nu – vi lämnar dig och ska hjälpa andra att sluta. För fyra veckor sedan, i början av Uppföljnings-fasen, berättade vi för dig om de faser du gått igenom på din resa till att bli en före detta rökare. Nu vill vi att du ska tänka tillbaka på de dagar då du först började röka. Då tvivlar vi på att du ägnade särskilt mycket tankar åt konsekvenserna av att röka. Senare blev du medveten om de negativa effekterna. Du började tänka på att sluta röka, utan att lova något. Efter att ha vägt upp skälen för och emot ett tag beslutade du dig för att agera. Och nu har du klarat det. Du gick igenom alla de tidiga faserna, förberedde dig själv väl och lyckades nå ditt uppsatta mål. Den största delen av striden är nu över – men inte nödvändigtvis krigen. Du kan fortfarande känna av enstaka begär. Du kan bli överraskad av negativa tankar under många år. Under tiden kommer du att ha njutit av att känna dig, se och vara så mycket friskare.

Du ser möjligen fortfarande tillbaka på några av dina lyckligaste rökminnen med en viss längtan. De tillhör det förflutna. Nu är du en expert på tankekontroll. Du kan teknikerna och knepen för att hjälpa ditt sinne och din kropp. Du har verkligen bevisat det för dig själv gång på gång. Du har full kontroll. Det kan ha varit ett maratonlopp snarare är ett sprinterlopp – men du har nått mållinjen – och du har vunnit. Innan vi avslutar vill vi bara fråga dig en sak till. Du har bevisat att du har styrkan att ändra dig själv till det bättre. Så är det dags att ställa in siktet på någonting nytt? Finns det någonting annat du skulle vilja ändra eller förbättra? 

Det behöver inte vara lika stort eller viktigt som att sluta röka. Du skulle kanske vilja börja cykla, springa ett maratonlopp eller gå på fotvandring på semestern? Du vill kanske hjälpa andra och gå med i en välgörenhets- eller stödgrupp. Vem vet – det är någonting att tänka på, och det bör vara något du känner dig stolt över för att du gör. Vad det än är, och på Dag-bokens vägnar, önskar vi dig lycka till i framtiden!