Upptäck hemligheten bakom lenare hud

Gör dig redo för färre rynkor…och också ditt hår och dina tänder borde snart se bättre ut!

Mår man bra, ser man också bra ut!

Hej, visst mår du väl bra idag? Säkert ser du även bra ut. Din hud, dina tänder och ditt hår förbättras i en otrolig takt – och det är säkert inte bara du som har lagt märke till det. Det beror på att då du slutar röka genomgår du ett utmärkt (och kostnadsfritt!) hudvårdsprogram.

Här är fakta. En cigarett kan förhindra att syre når din hud i upp till 90 minuter. Hud som inte kan andas kommer aldrig att kunna se lika bra ut som den skulle göra om du inte rökte. Den kommer att vara matt, grå och tunn. Inte nog med det. Rökning stimulerar även nedbrytningen av kollagen – en substans som är nödvändig för frisk, len hud.

Du kan se mycket reklam på tv och i tidningar för mirakelkrämer för huden. Huruvida de egentligen fungerar eller inte, vill vi inte uttala oss om. Men en sak är fullständigt säker. Att röka gör att du ser äldre ut. Och oavsett hur ung eller gammal du är – har rökningen redan skadat din hud.

Rökning och rynkor

Kvinnor är ofta mer medvetna om sin huds tillstånd än vad män är – även om fler grabbar nu köper fuktkrämer och hudvårdsprodukter. Så kom igen nu ni män, fortsätt titta på hennes hud– i synnerhet om hon är i 30-årsåldern eller äldre.

I en fascinerande undersökning utförd av Läkarhögskolan i Seoul, Sydkorea, upptäckte forskare att hudens åldrandeprocess var drastiskt mycket snabbare hos kvinnor som röker. 

Kvinnliga rökare i 20-årsåldern hade redan börjat utveckla rynkor. Dessutom hade unga rökare rynkor som var tre gånger så djupa som linjerna i ansiktet på icke-rökande kvinnor i samma ålder. De negativa effekterna av rökningen var störst bland storrökare. Det är kanske inte så överraskande att de rökare som hade rökt ett paket cigaretter varje dag under 10–20 år hade flest rynkor.

Även de som rökte mindre var påverkade. Åldrandeprocessen startade senare hos kvinnor som hade rökt under en kortare period eller som rökte färre cigaretter. Men deras hud bar ändå de avslöjande, synliga tecknen på för tidigt åldrande. Inte heller män är immuna. Du kanske inte bryr dig alltför mycket (eller du kanske låtsas att du inte bryr dig!) om din hud – men vi vill väl alla se lite yngre ut.

Så nu vet du att det är ett medicinskt bevisat faktum att rökning är direkt skadligt för huden. Det är ett medicinskt bevisat faktum som även har bekräftats av brittiska forskare i den högklassiga medicinska tidskriften, The Lancet.

 

Dagens aktivitet:

Hjälpa andra
Vistades du bland andra rökare under den här veckan? Det gjorde du nästan säkert – och det är precis lika säkert att många av dem verkligen var avundsjuka på hur väl du har klarat av att sluta.

Det är helt enkelt ett faktum att 70% av alla rökare egentligen skulle vilja sluta. Du är redan något av en förebild för dina vänner och kollegor som röker. Föreställ dig att någon av dem med anledning av din framgång bad dig om råd. Vi antar att de skulle känna sig lite som du gjorde innan du började. Kanske något tveksamma huruvida de kan lyckas eller inte. Vilka tre tips skulle du ge dem? Gör en anteckning – så att du inte glömmer dem. En sak är säker, förr eller senare kommer någon att be dig om råd... och du kan inte klandra dem för att de ber en expert om råd!

Tips 1 _____________

Tips 2 _____________

Tips 3 _____________