Du har nu tagit ett modigt beslut

Låt oss prova ett styrketest

Idag ska vi be dig prova något som kanske skulle ha varit alldeles för svårt för bara några veckor sedan. Något som du även nu kanske känner att du inte klarar av att göra! När vi talar om för dig vilken aktiviteten är, kan du mycket väl tycka att vi har valt fel tidpunkt för att föreslå den. Du kanske inte tror att du är redo. Vi ber emellertid om att få ha en annan uppfattning. Vi är ganska säkra på att du är redo för att ta en liten risk – när allt kommer omkring kan du inte för alltid undvika att vistas bland rökare och rök. Så nu är det en lämplig tidpunkt för att öva. Och om du efter att ha läst aktiviteten fortfarande inte tror att du är redo, är det ok. Du kan alltid återkomma till detta i framtiden.

Så vad är det för aktivitet? I Din dagbok idag, kommer vi att be dig utföra en liten uppgift som kommer att direkt utsätta dig för en frestelse. Inget alltför drastiskt – vi vill bara att du ska dra tillbaka gränserna något genom att välja ett av följande:

  • Att gå ut med en vän som röker
     
  • Att stanna till för att prata med rökare som står utanför din arbetsplats
     
  • Att ta en lång och intensiv titt på några rökare som röker utanför en restaurang eller bar
     

Samtliga av dessa uppgifter är ett riskfyllt beteende för en före detta rökare eller – tror du det är något som du klarar av att göra?

Planerad risk

Innan du gör dagens dagbokstest måste du göra lite förprogrammering – för att i god tid bestämma dig för en strategi. Till exempel, skulle du kunna säga till dig själv: ”Jag ska se på när mina vänner röker. Och jag kommer att känna mig väldigt glad att det inte är jag som röker”. Eller vad sägs om: ”Jag ska stå med de andra rökarna, och medan jag är där, kommer jag att tänka på hur mycket hälsosammare jag är nu sedan jag har slutat röka.” Eller kanske: ”Jag ska titta på när den där rökaren tar ett långt djupt bloss på den där cigaretten. Och när jag gör det ska jag föreställa mig hur hans/ hennes lungor ser ut”. 

Genom att utsätta dig själv för den här typen av ‘planerad risk’, kan du göra dig själv starkare. Du kan bevisa för dig själv att du har verktygen för att lyckas, i vilken situation du än kan ställas inför i framtiden.