Ett nytt liv och en ny kropp

En stor möjlighet till framgång

Oddsen radar redan upp sig till din fördel. Om du har lyckats så här långt, har du en fantastisk möjlighet att lyckas hela vägen. Dessutom får du all hjälp genom Dagboken. Vad sägs om en liten extra uppmuntran – personer som inte röker eller r under 3 månader lyckas ofta förbli tobaksfria under resten av sitt liv. Du är redan en bra bit på väg. 

Så de goda nyheterna är att från och med nu är allt du behöver göra det du redan gör så framgångsrikt.

Rökning och tänder

Säg omelett! Dina tänder kommer inte bara att se bättre ut – de kommer att vara friskare också. Som en före detta rökare, vet du lika väl som alla andra hur mycket rökning missfärgar dina tänder. Nu när du har slutat kommer dina tänder att se bättre ut än vad de har gjort på evigheter. Gå gärna till din tandläkare eller tandhygienist för en sluta-röka-rengöring. Men vi har fler goda nyheter till dig – som samtidigt kan vara dåliga nyheter för din tandläkare. Tandforskning har visat att rökning är en av de viktigaste riskfaktorerna för att utveckla sjukdomar i tandköttet. Rökning gör det lättare för plack att växa vid tandköttskanten. 

Plack är namnet för en ansamling av förkalkade bakterier, och som kan frodas mellan tandköttet och benhåligheten där dina tänder sitter fast. Mer och mer bakterier utvecklas i denna ficka, placket ökar i storlek och förorsakar slutligen att benet och tandköttet nöts bort. Tandköttet som omger tänderna börjar att dra sig tillbaka. Om detta fortsätter kommer tänderna att lossa – och kommer kanske till slut att behöva dras ut. Plack kan även leda till dålig andedräkt. Att sluta röka hindrar placken från att byggas upp lika snabbt. Detta innebär att du inte är lika mycket i farozonen för sjukdomar i tandköttet – och din andedräkt kommer också att vara friskare! Självklart måste du fortfarande borsta dina tänder noggrant två gånger dagligen, men du måste hålla med om att minskat arbete för din tandläkare också är något att le åt!