Ett nytt liv och en ny kropp

Du har kontrollen nu

Det är kul att se dig igen. Att göra Dagboken till en del av din dagliga rutin är en mycket viktig del av att sluta röka och vi hoppas att du finner ditt personliga stödprogram lika intressant och nyttigt som du gjorde på Dag 1. Fortsätt – (och det här vet du redan) – det ser ut som om du är en bra bit på väg mot framgång. Bara ett litet råd. Om du tror att du en dag kommer att kunna ta dig ett bloss sluta tänka sådana tankar. Det är nästan omöjligt för före detta vanerökare att röka någon enstaka gång. Du tror kanske att en enstaka cigarett inte kan skada. Men den där första smygande cigaretten kan alltför lätt förvandlas till ett paket och snabbt är du tillbaka där du började. 

Du har redan lyckats bra – så kasta inte bort allt ditt goda arbete!

Din nya kropp

Din kropps återställningsarbete rullar nu på. Frånsett ett par smygande tankar gömda i ditt sinne är nu kroppen på din sida. Dess mål är att göra sig av med alla spår av tobak. Under de senaste fyra veckorna, har du hört om de fantastiska saker som händer med din kropp när du slutar röka. Ditt hjärta, din blodcirkulation, dina lungor, din hud, dina tänder, ditt smaksinne och luktsinne kan ha förbättrats allihop. 

Kommer du ihåg förbättringarna vi sa att du kunde upptäcka nästan omedelbart? Här kommer de igen för att friska upp ditt minne…

  • Kolmonoxiden i din kropp minskar hos dig som tidigare rökt – hela din kropp syresätts på nytt
  • Hjärtfrekvensen och blodtrycket sjunker – hela ditt hjärt-kärl-system stärks på nytt
  • Dina lungor börjar att återhämta sig – du som tidigare rökte kan andas lättare

Inom 10 år efter att du slutat röka har risken att du ska dö i lungcancer halverats. Som du har märkt, fortsätter förbättringarna för din kropp och hälsa bara att komma – år efter år efter år.

Din kropp kommer inte att sluta återställa sig förrän alla rökrelaterade skador har läkts. Slutligen, risken att dö i förtid kommer efter 10–15 år att bli nästan densamma som för någon som aldrig har rökt över huvudtaget.