Du ger inte upp

Du har inre styrka

Vi får alla impulser emellanåt. Kanske från en chokladkaka, en glass… kanske till och med en ny bil plötsligt låter tilltalande. Ibland en impuls att ta en cigarett – särskilt om du ser någon annan röka. 

Impulser dyker upp i dina tankar av sin egen kraft – men du kan kontrollera dem (om du vill). Det är helt OK att ta den där chokladkakan, eller köpa de där kläderna i skyltfönstret… vi förtjänar alla lite extra njutning emellanåt. Men cigaretter? Nej – du kommer aldrig att tända tända en igen. För impulser kan kontrolleras. Kom ihåg det nästa gång en poppar upp. Det är också viktigt att du har makten. Du behöver kanske lite hjälp att säga nej. Du kan alltid göra något annat för att få det ur tankarna – sådant som att ringa en vän. Eller så kan du hjälpa dig själv genom att säga något i stil med ”Rökning är inget för mig”.

Tankekontroll

Med impulser är det så att de byggs upp mer och mer tills de nästan verkar oemotståndliga. Ibland behöver vi inte mycket frestelse. Du har kanske märkt hur snabbköp listigt placerar allt godis vid kassorna, grädden bredvid kakorna och bakverken, etc. Varje gång i butiken är full med frestelser! När vi kommer hem kan vi se att vi lockats av frestelser – vi har gett vika för impulser och köpt mer än vad vi egentligen tänkte. Sanningen är den att vi alla ger vika för impulser ibland. Knepet är att välja när och var.

Varje vecka på Dagboken har vi berättat för dig vilket mäktigt vapen dina tankar är – men bara om du riktar dem i rätt riktning och använder dem på rätt sätt. Alla tekniker vi har lärt ut, har utvecklats av experter på beteendeförändring. De är särskilt värdefulla när man kämpar mot impulser. Självklart har vi här fokuserat på att lägga band på begären i farliga situationer då cigaretter poppar upp i dina tankar igen. Men dessa tekniker kan vara lika användbara för att besegra det starka begäret att köpa ett par nya skor – eller äta en gräddbakelse. Så varför inte från och med nu njuta av känslorna av makt som din nyligen funna förmåga till tankekontroll kan ge dig i farliga shoppingsituationer. Du kan till och med spara lite mer pengar!