Skillnaden mellan att ha ett liv och att leva

Du upptäcker betydelsen av ”livskvalitet”

Du har så mycket mer att leva för nu när du är en före detta rökare. Du kan njuta mer. Kom ihåg att under de senaste veckorna har du motstått ett flertal olika frestelser – och klarat av de frestande tankarna galant. Tänk på allt du har åstadkommit – och att du nu vet hur man säger nej. Tänk på hur bra det känns att vara fri från cigaretter och hur du nu kan göra så mycket mer. Tänk på hur du har förbättrat ditt liv och hur du har klarat av alla de där milstolparna vecka efter vecka allt eftersom vi har gått igenom Dagboken tillsammans.

Länge leve du!

Här är en ny tanke – du kommer att leva längre och ha en bättre livskvalitet än du skulle gjort om du inte hade slutat röka. Du är inte bara friskare, du känner dig friskare och har mycket mer energi. Du kan klara av fler av livets små problem och ta vara på möjligheter. Det är ett helt nytt liv – och ett helt nytt du! Nu har du nog inga tankar på att gå tillbaka till cigaretternaet. Här är lite verkligt dyster statistik på vad i allafall du som f d rökare lämnat bakom dig.

  • Ungefär 50% av vanliga rökare kommer att dö i förtid av sitt beroende
  • 50% av de som röker länge förlorar i genomsnitt 10 år av sina liv

Här har du lite mer intressant statistik för att inspirera dig:

  • Personer som slutar röka innan de fyllt 35 undviker 90% av hälsoriskerna i samband med tobak
  • I genomsnitt halverar rökare som slutar röka innan sin 50-års-dag risken att dö under de nästkommande 15 åren, i jämförelse med de som fortsätter
  • Det är aldrig för sent att sluta. En medicinsk studie visade att i genomsnitt förlängde kvinnor som var 65 år gamla sina liv med 4 år när de slutade att röka i jämförelse med de som fortsatte

Det är ganska intressant läsning, eller hur? Du vet nu att du kan förvänta dig att leva längre, oavsett hur länge du har använt tobak. Det är något som du kan må bra av under resten av ditt liv.