Så lyckades vi fimpa

Så lyckades vi fimpa

Att sluta röka och förbli ickerökare är en krävande resa. Hur lyckades de? Låt dig inspireras av filmklippen och läs om Johan som lyckades sluta röka efter 25 år.

Bli kvitt din nikotinabstinens

Se filmen nedan och inspireras av Lennarts berättelse om hur han lyckades fimpa och bli kvitt sin nikotinabsitnens.

Johan, 49, om att fimpa

”Jag började röka för att det var tufft. Mina kompisar och jag var ute i skogen och tjuvrökte. Det var spännande. Man såg folk på bio som rökte och tyckte det var lite ballt.

För tio år sedan började det bli jobbigt att gå i trappor och backar. Det kändes som om jag inte fick tillräckligt med luft. Jag försökte sluta röka många gånger, men det gick inte. Hjärnan sa ”sluta” men tobaken sa ”jag vill ha mer”. Ju mer jag försökte sluta röka, desto mer rökte jag. Till sist bad jag min läkare om hjälp. Det blev en vändpunkt.

”Till sist bad jag min läkare om hjälp. Det blev en vändpunkt.” 

Tidigare hade jag inte haft någon som peppade mig. Nu fick jag stöd från någon som kunde det här och det kändes väldigt bra. Ju längre vi höll på desto mer motiverad blev jag. Det jag åt började smaka bra och utomhus luktade det gott. Jag mådde allt bättre, blev fräschare och jag kände mig fri. Det var härligt. Att sluta röka har för mig varit som att vinna på lotto. Det har varit värt allt.”

Vilka frågor är viktiga att diskutera vid läkarbesöket?

Om du är motiverad att sluta röka kan du få stöd och hjälp från vården. Ge så mycket information som möjligt om ditt rökningsbeteende, så kan din läkare rekommendera rätt behandling.

Skriv ut checklistan och ha som stöd under samtalet! »

Be din läkare om hjälp att sluta röka och tredubbla dina chanser att bli rökfri jämfört med egna försök! »

 

Gå tillbaka till startidan för Sluta röka »